Followers



Monday, June 6, 2011

photoshop tutorial :D >header ~

hey readers .

addin , tatau la nak buat post ape ,

addin rase nak tolong korang semua :)

belajar photoshop :P

sejak kebelakangan ni ,

addin asyik gune photoshop aje ;)

dan meninggalkan coreldraw :)
(coreldraw adelah sejenis software editing yang mudah :D)

jadi addin rase nak ajar korang gune bende alah

photoshop ni :D

oke kite blajar buat header dulu :)


1.mestilah kene ade photoshop .

2.open your photoshop ,

3.n then go to file. click new

4.yang no. 1 tu lebar saiz gambar dan no. 2
tu pulak tinggi gambar . no. 3 set kan transparent
supaya keje jadi lebih senang :)

5.nanti akan keluar camnie .

6.n then pilih huruf capital T tu .

tulis lah perkataan yang korang suke :)

7.
bile korang da tulis ...
maknenye da siap la =='

8.*korang bole tuka wane font korang dgn ,
select semua hurup kat situ tu , n then tuka
wanenye dekat sini ,,

klik je kotak oren tu , oke :D

*kalau nak tuka saiz pulak ,

select sume huruf

pegi edit > free transform

contoh :

that is it ,,

lepastu , click la free transform tu :)

9.lepas dah siap korang save kan kat kom korang .
kejapp ! belum habis lagi !

10.kalau korang nak save , just pegi file
pastu klik SAVE AS ! jangan tekan save :)

contoh :
11. lepas dah tekan save as , set kan gambar tu
ke PNG .

contoh:
12.pastu tekan save ! SIAP !

senyum dan like :D

2 comments:

  1. tengs for da tuto ! akhirnya dpt buat header sendiri . haha !

    ReplyDelete