Followers



Monday, June 6, 2011

photoshop tutorial :D > cara masukkan gambar dan transparentkan gambar :)

holla holla readers !

sekarang nie , addin nak ajar ,

cane nak masukkan gambar kat artwork header :)

n transparent kan gambar :D

1.bukak photoshop korang ,
n then tekan file > new.

2. 1.setkan lebarnye :)
2.setkan tingginya :)
3.setkan ke TRANSPARENT :)
3.lepas da siap , click file > open .

contoh :4.pilih gambar n then click open .

contoh :
5.nanti photoshop korang akan keluar 2 tab.

contoh :
(gambar cody jugak ! :P)

6.right click dekat icon pemadam , pastu
pilih magic eraser tool :)

contoh :7.padam kan background tu sampai jadi
kotak putih kelabu .

contoh :8.tarik kan tab gambar tersebut kebawah SEDIKIT .

contoh :preview : akan jadi seperti ini .9.click icon yang paling atas sekali .

contoh :
10.tarik gambar cody tu ke kotak yang sebelah die .

contoh :
11.kalau dah siap tekan pangkah kat gambar original
tadi .

contoh :click NO

contoh :12.pastu korang bole la taruk perkataan sesuka hati .
:D

preview :contoh nye cam nie.
n then korang savekan gune PNG !

kalau tak gambar tu tak jadi transparent :)

tak tau nak besarkan or kecikkan gambar ?

tak pon korang tak tau nak tuka warne huruf ?

tak pon lagi korang tak tau cane nak save dgn PNG ?

bace post tutorial header :D

bace sampai habes tau !

baru korang tau cane ;)

oke

soon !

senyum dan like :D

2 comments: